Verlof voor moeders: dit zegt de wet!

Als aanstaande moeder wil je optimaal genieten van je zwangerschap, de kraamperiode en de eerste maanden met je baby. Daarnaast zijn er momenten waarop je liever thuis bent, bijvoorbeeld als je kind ziek is of om belangrijke mijlpalen mee te maken. Welke verlofregelingen zijn er voor moeders en hoe werken deze?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Als je in loondienst bent en zwanger, heb je recht op minimaal 16 weken betaald verlof. Dit verlof bestaat uit zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Je kunt het zwangerschapsverlof opnemen tussen 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Als je later bevalt dan de uitgerekende datum, wordt het bevallingsverlof verlengd met de extra dagen tot aan de bevalling. Bron: Rijksoverheid.

Calamiteitenverlof

Als je kind plotseling ziek wordt en er is geen opvang beschikbaar, heb je recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is bedoeld voor onvoorziene situaties en duurt meestal één dag. Tijdens dit verlof ontvang je je volledige loon. Na afloop van het calamiteitenverlof kun je, indien nodig, kortdurend zorgverlof opnemen.

Kortdurend zorgverlof

Wanneer je kind ziek is en je moet voor hem of haar zorgen, kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Per 12 maanden heb je recht op maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt. Tijdens dit verlof ontvang je minimaal 70% van je loon, maar ten minste het minimumloon. Dit verlof kun je ook opnemen voor de zorg van je partner of ouder.

Ouderschapsverlof

Ouders hebben recht op ouderschapsverlof om meer tijd met hun kind door te brengen. Sinds 2 augustus 2022 hebben beide ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van het kind. Tijdens dit verlof ontvang je een uitkering van 70% van je dagloon. Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner.
Daarnaast heb je recht op 17 weken onbetaald ouderschapsverlof, op te nemen tot het kind 8 jaar is. Bron: FNV.

Verlof bij een meerling

Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, heb je recht op een langer verlof. Het zwangerschapsverlof begint tussen 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum en duurt tot de dag van de bevalling. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Het totale verlof bedraagt daarmee minimaal 20 weken.  Bron: Rijksoverheid

Extra verlof bij ziekenhuisopname van je kind

Als je pasgeboren kind langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet verblijven, heb je recht op extra bevallingsverlof. Dit extra verlof bedraagt maximaal 10 weken en gaat in vanaf de 8e dag van de ziekenhuisopname. Bron: UWV

Vakantiedagen en verlof

Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Je werkgever mag je niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor dit verlof. Als je verlof samenvalt met officiële feestdagen, krijg je hiervoor geen extra verlof. Bron: Rijksoverheid.

Bescherming tijdens zwangerschap en verlof

Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je zwanger bent of vanwege je verlof. Daarnaast heb je recht op een veilige werkplek en moet je werkgever rekening houden met je zwangerschap bij het toewijzen van werkzaamheden. 

Het is belangrijk om je werkgever tijdig op de hoogte te stellen van je zwangerschap en je verlofaanvragen. Zo kunnen jullie samen goede afspraken maken en kun jij met een gerust hart genieten van deze bijzondere periode. Bron: Rijksoverheid.

Geboorte- of partnerverlof

Als vader of partner heb je recht op verlof na de geboorte van je kind, zodat je deze bijzondere tijd samen kunt beleven. De wettelijke regels zijn als volgt:

  • Geboorteverlof: Je hebt recht op 5 werkdagen verlof met 100% doorbetaling van je loon. Dit verlof moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte.
  • Aanvullend geboorteverlof: Daarnaast kun je tot 5 weken extra verlof opnemen, waarbij je een uitkering ontvangt van 70% van je dagloon. Dit aanvullende verlof kan binnen 6 maanden na de geboorte worden aangevraagd.

Zijn er in jouw cao afspraken gemaakt over langer of beter betaald geboorteverlof? Dan gaan die afspraken boven de wettelijke regelingen. Controleer dus altijd wat er in jouw cao staat en bespreek de mogelijkheden met je werkgever. Lees er meer over op de pagina voor partners.