Anika Clazing (Heumen)

Jeugdconsulent Sociaal team
Het afgelopen jaar heb ik een aantal keer Babythuiszorg ingezet via Kraamzorg Zuid Gelderland.

De inzet van Babythuiszorg is erg nuttig en uniek tegenover de inzet van reguliere begeleiding van andere jeugdhulpaanbieders.

Juist bij kwetsbare gezinnen met pasgeboren kinderen is het van belang om een begeleider in te zetten die affiniteit heeft met de doelgroep, kennis heeft van pasgeboren baby’s (weet wat het belang is van de eerste 1000 dagen van het kind )en middels die kennis en affiniteit de gezinnen kunnen ondersteunen.

De begeleiders ondersteunen op praktisch gebied, zoals bij een moeder die lichamelijk beperkt is door haar auto-immuunziekte die de zorg lichamelijk niet aan kan, maar ook op gebied van ondersteuning bij ouders die bijvoorbeeld eigen kwetsbaarheden hebben (zoals autisme, postnatale depressie etc.).

Voor deze ouders is het fijn als de zorg op sommige momenten overgenomen kan worden en/of als ze tips ontvangen hoe om te kunnen gaan met hun pasgeboren baby. Niet alle gezinnen hebben een steunend netwerk, waardoor je in sommige gevallen terug moet vallen op de hulpverlening.

Ik ben erg tevreden over de inzet en resultaten van Babythuiszorg, fijn dat we kwetsbare gezinnen op deze manier kunnen ondersteunen.