Help, mijn kind heeft koorts!

Wat te doen bij koorts?

Bij baby’s tot 3 maanden is een temperatuur van 38°C hoge koorts!
Dit is een alarm signaal. Neem dan ook altijd contact op met je huisarts!

De meest bekende kinderziektes:

Je hebt ze vast zelf gehad: de waterpokken. Misschien heb je er zelfs wel foto’s van. Een klein lijfje vol met rode bultjes. En jeuken dat het deed! Waterpokken: één van de kinderziektes waar ook jouw kleintje mee te maken kan krijgen. Maar wat zijn nu de normale symptomen, en wanneer is het slim je huisarts te bellen? Een klein overzicht van de klassiekers.

Kinkhoest

Een loopneus, hoesten en een lichte temperatuurverhoging zijn de eerste verschijnselen van kinkhoest. Bij deze klachten wordt er vaak nog niet aan kinkhoest gedacht. Pas als het tweede stadium van de ziekte optreedt, is het duidelijk dat het geen simpele verkoudheid is. Na één of twee weken krijgt het kind hevige hoestaanvallen, die met hevige benauwdheid, gierende ademhaling en soms braken gepaard gaan. Het kind hoest na een aanval taai, wit slijm op uit mond en neus. Kinkhoest gaat vanzelf over, al kan het wel maanden aanhouden. Deze kinderziekte is gevaarlijk voor baby’s die nog niet gevaccineerd zijn en voor vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn. Een dokter raadplegen is dus altijd verstandig.

Vijfde ziekte

Deze ziekte begint met felrode bultjes op de wangen, die zich langzaam uitbreiden naar de billen, armen en benen en romp. Dit gaat gepaard met koorts. Soms heeft een kind zoveel bultjes dat de hele huid roze en rood ziet. Na zeven tot negen dagen trekken de bultjes vanzelf weg. De vijfde ziekte veroorzaakt heel wat jeuk, maar het is meestal niet nodig om een dokter te bezoeken. Zwangere vrouwen die in de eerste helft van hun zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een verhoogde kans op complicaties. Deze kans is 9%; in de meeste gevallen verloopt de zwangerschap normaal.

Waterpokken

Houd de nagels van je kind kort bij waterpokken! De pokken jeuken namelijk verschrikkelijk. Er verschijnen blaasjes op het hele lichaam en soms zelfs in de mond. Krabben kan de jeuk verergeren en flinke littekens veroorzaken. Waterpokken zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar wel erg besmettelijk. Bij kinderen met een verminderde weerstand kan deze meest voorkomende kindziekte levensbedreigend zijn. Raadpleeg een arts als de waterpokken gepaard gaan met koorts en keelpijn. Je kunt dit virus overigens maar één keer in je leven krijgen. Zwangere vrouwen hoeven daarom in principe niet bang te zijn om besmet te raken. Gebeurt het toch en ben je zwanger, bezoek dan de huisarts.

Roodvonk

Vroeger was roodvonk een veel voorkomende ziekte. Tegenwoordig komt het minder voor. Toch hoort roodvonk thuis in het rijtje met kinderziektes. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt vooral voor bij kleuters. Typerend aan roodvonk is het ontstaan van een rode tong. Andere verschijnselen zijn oplopende koorts, hevige keelpijn, hoofdpijn en pijnlijke halsklieren. Het is belangrijk dat je kind voldoende rust en veel water drinkt. Als de ziekte hevig is, bel dan je huisarts. Die kan een antibioticakuur voorschrijven. De kans op roodvonk bij volwassenen is zeer klein. De ziekte is voor zwangere vrouwen niet direct schadelijk. Hoge koorts is wel gevaarlijk, want dit kan weeën opwekken. Daarom is het belangrijk om koorts te onderdrukken als je zwanger bent.

Zesde ziekte

Plotselinge hoge koorts is een kenmerk van de zesde ziekte. Deze houdt drie tot vijf dagen aan. Daarna daalt de temperatuur en lijkt het alsof het kind weer beter is, maar niets is minder waar. Na de koorts verschijnt er uitslag in de vorm van rode vlekjes. De uitslag zit voornamelijk op het gezicht en de romp en jeukt niet. Je kind herstelt vanzelf van deze kinderziekte. De zesde ziekte komt alleen voor bij heel jonge kinderen. Voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind zijn er geen risico’s.