BabythuisZorg

BabythuisZorg

Is gezinsondersteuning in de vorm van Babythuiszorg iets voor jou?
Je bent net ouder geworden. En het ouderschap loopt net even anders dan wat je van tevoren had verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een zware zwangerschap of bevalling gehad, waardoor je lichamelijke of psychische klachten hebt. Je bent tijdelijk overbelast of je hebt meer dan gewone onzekerheid over de opvoeding en/of verzorging van je kindje. In dat geval staan de medewerkers van BabythuisZorg voor je klaar!

Informatie voor gemeenten die Babythuiszorg willen inzetten vind je hier

Gezin met baby - Kraamzorg Zuid Gelderland

Wanneer BabythuisZorg?

Benieuwd wanneer je in aanmerking komt voor BabythuisZorg? Wij ondersteunen je in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als je kindje veel huilt en jij je daar onzeker over voelt. Of als je een zeer zware bevalling hebt gehad en daardoor nog niet in staat bent om zelf optimaal voor je kindje te kunnen zorgen. Maar ook als je je zorgen maakt over het contact dat je nog niet hebt kunnen opbouwen met je kindje, als je op de wachtlijst staat voor een moeder-kindhuis en in tussentijd ondersteuning nodig hebt of als je dreigt in een postnatale depressie of psychose terecht te komen.

Onze medewerkers komen bij jou thuis. Zij hebben de kennis en ervaring om je optimaal te kunnen ondersteunen en begeleiden. Je krijgt voorlichting en advies over wat je kindje nodig heeft. En hoe je dit het beste kunt bieden. Samen met de medewerker werk je ernaar toe dat je met vertrouwen zelfstandig voor je kindje en je huishouden zorgt.

BabythuisZorg sluit aan op je persoonlijke situatie. Je werkt aan persoonlijke doelen die we vooraf samen met jou opstellen.

Aanvragen BabythuisZorg

Je kunt BabythuisZorg niet zelf aanvragen. Om BabythuisZorg te kunnen ontvangen heb je een verwijzing nodig van bijvoorbeeld een verloskundige, huisarts of het sociaal team. Zij vragen BabythuisZorg voor je aan.

De gemeente bepaalt of er in jouw situatie een indicatie voor zorg afgegeven kan worden.
Informatie voor gemeenten die Babythuiszorg willen inzetten vind je hier
Er wordt eerst gekeken of je sociaal netwerk (partner/familie/vrienden) ingezet zou kunnen worden. Als er een indicatie is, weten wij ook of er een eigen bijdrage gevraagd gaat worden. We stellen je hiervan op de hoogte.

Het werkgebied voor Kraamzorg Zuid-Gelderland BabythuisZorg is: Berg en Dal, Beuningen, Grave, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen.

Babythuiszorg is nog niet meegenomen in de ISO certificering van Kraamzorg Zuid-Gelderland


Na de kraamtijd

Op de volgende pagina’s lees je meer over na de kraamtijd.

kraamzorg verlengen

Alles over

Babythuiszorg

Alles over

voor na de kraamtijd

Onze tips

Tamara Hagen MSc. (Radboudumc)

Verpleegkundig specialist GGZ POP poli
junior Principal Clinician
Zorgprogrammaleider algemene en acute ziekenhuispsychiatrie

Het belang babythuiszorg: bij kwetsbare zwangeren is er vaak wat langer zorg nodig rond de moeder en baby.

Dat kan door onzekerheid in het moederschap, langer moeten wennen aan de nieuwe situatie door psychische klachten of wat extra zorg nog omdat een van de ouders beperkt belastbaar is.

Babythuiszorg biedt als enige organisatie gespecialiseerde zorg rond een pasgeboren baby, daar maken wij als POP poli vaak dankbaar gebruik van in combinatie met onze eigen behandeling op de poli.

Anika Clazing (Heumen)

Jeugdconsulent Sociaal team
Het afgelopen jaar heb ik een aantal keer Babythuiszorg ingezet via Kraamzorg Zuid Gelderland.

De inzet van Babythuiszorg is erg nuttig en uniek tegenover de inzet van reguliere begeleiding van andere jeugdhulpaanbieders.

Juist bij kwetsbare gezinnen met pasgeboren kinderen is het van belang om een begeleider in te zetten die affiniteit heeft met de doelgroep, kennis heeft van pasgeboren baby’s (weet wat het belang is van de eerste 1000 dagen van het kind )en middels die kennis en affiniteit de gezinnen kunnen ondersteunen.

De begeleiders ondersteunen op praktisch gebied, zoals bij een moeder die lichamelijk beperkt is door haar auto-immuunziekte die de zorg lichamelijk niet aan kan, maar ook op gebied van ondersteuning bij ouders die bijvoorbeeld eigen kwetsbaarheden hebben (zoals autisme, postnatale depressie etc.).

Voor deze ouders is het fijn als de zorg op sommige momenten overgenomen kan worden en/of als ze tips ontvangen hoe om te kunnen gaan met hun pasgeboren baby. Niet alle gezinnen hebben een steunend netwerk, waardoor je in sommige gevallen terug moet vallen op de hulpverlening.

Ik ben erg tevreden over de inzet en resultaten van Babythuiszorg, fijn dat we kwetsbare gezinnen op deze manier kunnen ondersteunen.

Femke Engelaar

Senior jeugdconsulent en veiligheid (Mook)
Wat mij betreft is het belang van babythuiszorg dat er geen gecontracteerd aanbod is wat gespecialiseerd is in het eerste levensjaar van een kind.

Daar waar juist de ontwikkeling van een kind het snelste gaat en anderzijds zeer kwetsbaar is. Ouders zijn dan soms ook nog onervaren en ervaren veel angsten op of zij het wel ‘ goed’ doen.

Wanneer in de startfase er onvoldoende beschikbaarheid is van een ouder is de kans dat de hechting niet goed aangegaan wordt in deze fase het grootste.

De inzet van babythuiszorg voor mij is dus enerzijds ouders weer in hun kracht zetten zodat zij weer alleen verder kunnen met hun gezin en anderzijds zorgen dat de hechting met een kind voldoende aangegaan wordt in de start zodat dit ontwikkelingsproblemen van het kind in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Esther van Dorst

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling (Berg en Dal)
Door babythuiszorg van Kraamzorg Zuid Gelderland krijgen ouders, die dit nodig hebben gepaste ondersteuning. Net dat zetje in de rug, waardoor ze thuis kunnen blijven wonen en het vrij snel weer alleen redden.

Babythuiszorg staat naast de ouders. Ze ondersteunen, maar nemen taken niet over, zoals begeleiding bij de (borst)voeding, begeleiding bij (excessief) huilen. Ouders blijven hierdoor in hun rol van ouder.

Een pre is ook dat babythuiszorg meteen beschikbaar is voor ouders, ze hoeven geen weken op hulp te wachten. De begeleiding wordt door ouders als niet bedreigend en laagdrempelig ervaren. Omdat ‘íedereen’ kraamzorg afneemt is de stap naar babythuiszorg niet groot.

De lijntjes met het sociaal team van onze gemeente zijn kort er wordt snel geschakeld. De samenwerking verloopt heel soepel.

Elies Backus

Jeugverpleegkundige en Voorzorgverpleegkundige (GGD Gelderland-Zuid)
Graag wil ik het belang aangeven van babythuiszorg. Ik werk als voorzorgverpleegkundige bij GGD Gelderland-Zuid .
Als voorzorgverpleegkundige kom je bij zeer kwetsbare zwangere (mutliprobleemsituatie) en je begeleidt deze moeder tot haar kindje 2 jaar is. (met in het begin 1 x per week een huisbezoek en vanaf 6 weken 1 x per 2 weken een huisbezoek)

Deze moeders hebben vaak geen/ onvoldoende ondersteunend netwerk. Ze hebben geen/ weinig mensen om zich heen die goed voorbeeldgedrag geven hoe om te gaan met een (pasgeboren) baby.

Als voorzorgverpleegkundige kom ik in het begin 1 x per week, heb aandacht voor bevorderen goede ouder-kindrelatie en onderlinge hechting , ook bevorderen van ontwikkeling van het kindje.

Vaak ontberen deze moeders praktische vaardigheden, zijn snel onzeker, hebben ook niemand die hen steunt vanuit het netwerk. 1 week kraamzorg is dan meestal niet toereikend.

Dan is het heel fijn om babythuiszorg in te zetten; daardoor heeft deze moeder meer tijd om de vaardigheden te oefenen (in bad doen, voeding geven, hoeveel voeding mag het kindje hebben, hulp bij borstvoeding, maar ook aandacht voor signalen van de baby, aanleren van ritme/regelmaat). Tijdens deze praktische ondersteuning heeft de babythuiszorgmedewerker ook aandacht voor het bevorderen van de moeder/kindrelatie.

Mijn ervaring is dat we, bij onderlinge afstemming en samenwerking, elkaar aanvullen. De moeder krijgt meer zelfvertrouwen en leert de signalen van haar kindje beter te zien en begrijpen. Dit bevordert de ontwikkeling van haar kindje enorm en is zeer goed voor de ouder-kindrelatie

Persoonlijk

Met heel ons hart

Onze kraamzorg wordt onderdeel van jouw gezin, we vinden het daarom heel belangrijk dat onze kraamzorg is afgestemd op jouw wensen en behoeften. We nemen de tijd en ruimte om jou te leren kennen en we hopen dat jij ons ook goed leert kennen.