Veelgestelde vragen
Als je zwanger bent komt er veel op je af. ‘Wat moet ik allemaal regelen en wanneer?’ Daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.
Algemene vragen
Wij bieden kraamzorg in de hele regio Zuid-Gelderland en in een aantal gemeenten tussen Arnhem en Nijmegen. Woon je in Duitsland, dan bieden we alleen kraamzorg als je een Nederlandse verloskundige hebt. Bekijk ons hele werkgebied hier of vul de postcode check in:
Vul je postcode in
Waar zijn wij actief?
Onze diensten worden aangeboden in de uitgestrekte regio van Zuid-Gelderland en in verschillende gemeenten gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Voor bewoners in Duitsland verstrekken wij enkel kraamzorg indien er een Nederlandse verloskundige bij betrokken is. Benieuwd of wij ook in jouw woonplaats kraamzorg leveren? Doe de postcodecheck!
Veelgestelde vragen over zwangerschap
De innesteling gebeurt gemiddeld ongeveer 9 dagen na de bevruchting. Op dat moment is er meestal nog niet voldoende hCG in het lichaam aanwezig om een positieve zwangerschapstest te kunnen krijgen. Over het algemeen duurt het ongeveer een week na de innesteling voordat er genoeg hCG is aangemaakt om dit te detecteren. De hoeveelheid hCG neemt verder toe naarmate je langer wacht. Daarom is het aan te raden om een zwangerschapstest te doen op de dag dat je je volgende menstruatie verwacht.
De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken van de zwangerschap. Als je al eerder zwanger bent geweest, kan het zijn dat je de bewegingen van je baby in de buik eerder herkent. Bij een eerste zwangerschap is het ook normaal om de baby pas na de 20e week te voelen.
Vliegen mag tot 36 weken. Verwacht je een meerling? Dan mag je tot 32 weken vliegen. Na 28 weken heb je meestal een zwangerschapsverklaring nodig. Deze verklaring moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag niet ouder zijn dan 5 dagen. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen ze om een Fit to Fly verklaring. Deze moet worden afgegeven voor een onafhankelijke arts (dus niet je eigen huisarts). Check voor vertrek dus even je luchtvaartmaatschappij wat zij hanteren.
Het liefst begin je met het slikken van foliumzuur een maand voordat je zwanger probeert te worden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam vast een voorraad van dit stofje kan verzamelen, het duurt namelijk 4 weken voordat er voldoende aanwezig is. Het kan geen kwaad voor je gezondheid om foliumzuur te slikken als het langer duurt om zwanger te raken. Blijf tot de 10e week van je zwangerschap foliumzuur slikken.
Veelgestelde vragen over de voorbereidingen
Je kunt je aanmelden bij ons zodra je weet dat je zwanger bent. Het beste is om de termijnecho af te wachten zodat je de exacte datum weet. Probeer het in ieder geval voor de zestiende week van je zwangerschap te regelen. Aanmelden bij Kraamzorg Zuid-Gelderland? Dan kan gemakkelijk via onze website: https://mijn.kraamzorgzuidgelderland.nl/
Je kunt je gemakkelijk via onze website aanmelden via onze portal. Mocht het niet helemaal lukken, dan helpen wij je graag telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur door te bellen op 024 3094800.
Voor de verzorging van je baby heb je veel nodig. Waar moet je beginnen? Wij hebben een lijst gemaakt met alle hulpmiddelen die noodzakelijk zijn gericht op de baby. Bekijk de lijst hier.
Tussen week 26 en week 30 vindt meestal het intakegesprek met Kraamzorg Zuid-Gelderland plaats. Dit gesprek is met één van onze kraamzorgconsulente. Zij komt bij jou langs om de verdere zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd door te nemen. Dit is ook hét moment om jouw verwachtingen rondom de kraamzorg uit te spreken.
Nee, wij werken met kraamzorgconsulenten. Zij zijn geen kraamverzorgende. Met de kraamzorgconsulente bespreek je de wensen en zij zorgt dat deze in je dossier vermeld worden. De planner van Kraamzorg Zuid-Gelderland is bij de inzet van de zorg goed op de hoogte van jullie wensen als kraamgezin.
Dit is niet nodig, maar vinden we wel leuk! We komen geen luiers tellen, zoals soms toch nog gedacht wordt. We geven uitleg over de kraamtijd en horen graag jouw wensen voor de kraamtijden beantwoorden al je vragen.
Dat is niet nodig, maar zeker leuk als ze er zijn.Verwacht je dat de intake prettiger verloopt zonder dat ze er bij zijn, dan is het ook prima dat ze er niet bij zijn. Aan jou de keuze.
Veel zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt. Maar dit wordt niet automatisch verzonden. Het is belangrijk dat je je zorgverzekeraar op de hoogte stelt van je zwangerschap en een kraampakket aanvraagt. Het is raadzaam om dit te doen vóór de vijfde maand van je zwangerschap, zodat je het pakket op tijd thuis ontvangt – in elk geval voor week 37.
Als je liever geen gebruikmaakt van het pakket van de zorgverzekeraar, kun je ook kant-en-klare kraampakketten kopen bij de drogist, apotheek of online.
Er zijn verschillende soorten kruiken voor je baby:
- heetwater kruik: deze kruik blijft het langste warm en is dus geschikt om je baby ‘s nachts warm te houden. Belangrijk om deze kruik goed te gebruiken, om lekken en brandwonden te voorkomen.
- pittenzak: deze warm je op in de magnetron. Handig om het bedje mee voor te verwarmen, maar deze zal je baby niet de hele nacht warm houden.
- rubberen kruik: deze raden we af om te gebruiken voor je baby, omdat de kans op lekken groot is bij dit soort kruiken.
Ja, ook in de zomer kunnen baby’s toch moeite hebben zich op temperatuur te houden. Er moet daarom altijd een kruik in huis zijn.
Wij hebben een overeenkomst met Medipoint. Je kunt je klossen daar bestellen en thuis laten bezorgen. Zij hebben nog veel meer producten die je daar kunt bestellen en huren. Onze kraamzorgconsulent zal je hier meer over vertellen tijdens de intake.
Wij hebben de hulpmiddelen voor tijdens de bevalling (zowel thuis als in het ziekenhuis) voor je op een rijtje gezet. Vind hier alle hulpmiddelen voor tijdens de bevalling.
We vinden het fijn als je veranderingen doorgeeft aan ons. Bijvoorbeeld als je verandert van zorgverzekeraar. Of je gaat geen gebruik maken van onze kraamzorg door een miskraam of vroeggeboorte. Wijzigingen kun je gemakkelijk doorgeven via het contactformulier.
Ga je verhuizen en blijf je binnen ons werkgebied, dan blijf je gewoon bij ons ingeschreven. Verhuis je te ver buiten ons werkgebied, dan kun je bij ons de zorg annuleren en je bij een ander kraambureau inschrijven. Je betaalt dan bij ons alleen de inschrijfkosten à €15,89.
Goed voorbereid zijn kan je rust en zelfvertrouwen geven. Het volgen van een cursus of het bijwonen van een voorlichtingsavond is een uitstekende eerste stap. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je veel waardevolle informatie en kun je al je vragen stellen. Daarnaast ontmoet je andere zwangere vrouwen met wie je ervaringen en tips kunt uitwisselen. Bekijk hier welke cursussen wij aanraden.
Veelgestelde vragen over (borst)voeding
Het is verstandig om te wachten met de aankoop van een kolfapparaat tot na de bevalling. Van tevoren is het lastig in te schatten hoe de borstvoeding zal verlopen. Misschien heb je helemaal geen kolfapparaat nodig, of juist een heel krachtig model voor extra stimulatie. Bovendien kunnen de vorm en grootte van je borsten na de bevalling veranderen. Je kraamverzorgende kan je tijdens de kraamtijd adviseren over de beste keuze.
Via onze partner Medipoint kun je gemakkelijk een professionele borstkolf huren. Dit regel je gemakkelijk via de website van Medipoint.
Na een langere periode van borstvoeding geven, kun je beginnen met combineren. Dit is in het begin niet aan te raden, omdat onvoldoende stimulatie kan leiden tot een snelle afname of zelfs het stoppen van de melkproductie. Door in de eerste weken frequent te voeden of te kolven, worden de melkklieren goed geactiveerd. Heb je meer vragen over borstvoeding? Lees er meer over op de pagina borst- en kunstvoeding.
Veelgestelde vragen over de bevalling
Je verloskundige geeft aan wanneer je contact met ons op kan nemen. In veel gevallen neemt de verloskundige contact met ons op.
Bij een thuisbevalling is de kraamverzorgende aanwezig om de verloskundige te assisteren. Maar ook bij een poliklinische bevalling kan de kraamverzorgende aanwezig zijn.
Zodra je bevallen bent en weer thuis bent (als je in het ziekenhuis bevallen bent), start de kraamweek en begint ook de eerste dag van kraamzorg. Hoeveel uur kraamzorg je ontvangt is afhankelijk van meerdere factoren. Je hebt recht op 45 uur kraamzorg als je kunstvoeding geeft en 49 uur bij het geven van borstvoeding, verdeeld over 8 dagen.
Veelgestelde vragen over kraamzorg
Je krijgt 8 – 10 dagen kraamzorg. Over het algemeen krijg je 8 dagen kraamzorg. Is er iets met jou of je baby waardoor wat extra dagen nodig zijn, dan worden deze bij- geïndiceerd.
Beval je in het ziekenhuis en blijf je daar nog een dag, dan gaan deze er van af. Was je bijvoorbeeld 2 dagen in het ziekenhuis, dan krijg je thuis nog 6 dagen zorg.
In bijzondere situaties is soms verlenging van dagen tot na de 10e dag mogelijk. Het hangt er vanaf hoe je verzekerd bent en bij welke zorgverzekeraar of dit mogelijk is. Dit moet wel altijd speciaal aangevraagd worden.
Er wordt gewerkt met een landelijk indicatie protocol (LIP) voor de kraamzorg. Dit geeft aan dat je bij borstvoeding recht hebt op 49 uur, verdeeld over 8 dagen (gemiddeld 6 uur per dag). En bij kunstvoeding 45 uur over 8 dagen (gemiddeld 5,5 uur per dag). In sommige omstandigheden worden er meer of minder uren geïndiceerd. Je kunt kiezen voor zorg op maat met een minimum van 3 uur per dag. Dit wordt ook wel minimumzorg of 24 uurs zorg genoemd.
Ja, bij een meerling krijg je maximaal twee uur per dag extra, gedurende acht dagen.
Dat is ons uitgangspunt, zoveel mogelijk één kraamverzorgende. Garanderen kunnen we dit niet. Wij vertellen je altijd bij inzet van de zorg of de kraamverzorgende alle dagen bij jou blijft of dat er na een aantal dagen een collega van haar bij jullie verder werkt.
De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling staan onze kraamverzorgende jou bij. Het is mogelijk dat jij onze hulp ook hierna nog nodig hebt. Als je je kraamzorg wilt verlengen dan wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je betaalt dus zelf voor de extra uren kraamzorg. Om jou tegemoet te komen vragen wij hier €44,71 per uur voor. Dit is goedkoper dan het normale tarief van €55,89 per uur. Lees meer over kraamzorg verlengen.
We vinden het belangrijk dat je een kraamtijd hebt die bij jou past. Als iets niet fijn loopt in het contact met de kraamverzorgende dan hopen we dat je dit met haar bespreekt. Vaak is er dan een oplossing mogelijk. Komen jullie er samen niet uit, dan mag je naar kantoor bellen en gaan we een oplossing zoeken. Een oplossing kan zijn dat er een andere kraamverzorgende komt.
Over het algemeen geldt dat je een eigen bijdrage per uur kraamzorg moet betalen. Bij sommige aanvullende pakketten hoeft dat niet of krijg je deze eigen bijdrage weer terug. Bekijk de actuele tarieven hier.
Ja, wij hebben met alle (Nederlandse) zorgverzekeraars een contract.
Veelgestelde vragen over de kraamtijd
Wij hebben de hulpmiddelen voor tijdens de kraamtijd voor je op een rijtje gezet op de pagina Hulpmiddelen kraamtijd.
Jouw kraamverzorgende staat jou de eerste acht tot tien dagen bij. Alle vragen die je hebt, kun je aan haar stellen. Ze is er niet alleen voor de baby, maar vooral ook voor jou. Enkele taken van de kraamverzorgende zijn:
- ze zorgt dagelijks voor jou en je baby
- ze houdt je herstelproces nauwlettend in de gaten
- ze voorziet je van advies om zelfverzekerd te worden in de zorg voor je kindje
- ze begeleidt je bij borstvoeding
- ze ondersteunt met huishoudelijke taken
- ze betrekt je partner en andere kinderen bij de zorg
- ze ontvangt ze kraamvisite
- ze bewaakt ze zorgvuldig de rustmomenten voor jou en je baby.
Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of -opname krijg je nog kraamzorg. Voor elke dag dat je in het ziekenhuis lag, krijg je gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering. Couveuse nazorg is alleen mogelijk als je hiervoor verzekerd bent. Dit valt onder het aanvullende pakket bij je zorgverzekering. Goed om even je polis te checken.
Ik heb een andere vraag
Geen antwoord op jouw vraag gekregen? Kijk eens op de pagina ‘tijdlijn van de zwangerschap’, hier staat veel informatie over de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de zwangerschap. Mocht je nog steeds een vraag hebben, neem dan gerust contact met ons op via: WhatsApp, mail of telefoon.
Of stel jouw vraag via dit formulier: